Brighton Reticulation

Add a Station Incompatible with Controller?

VH7001-package-t

I’ve been using ‘Add a stations’ for a while now as they are great for turning one power wire into two and solving the problem of having to run a new cable.

This week I arrived at a job in Ocean Reef where a 5 year old device appeared to have failed. One station would run via the ‘Add a Station’, but not the other. A couple of solenoids were also old and dodgy and in need of replacement.

So I did the job, installed the new Add a Station, ran several tests and all seemed to be ok.

Then I got a call back a few days later that the problem has come back.

I arrived and checked the Add a Station to see if it was working. There was power to the blue wire, but not the brown wire. I changed it for another new Add a Station and the result was the same.

I tested the controller which was working fine and operating the solenoids perfectly. I tested the wiring by running new cable from the controller to the solenoids and again it didn’t work.

So it was a complete mystery as to why things were failing

It seemed like a bad batch of Add a Stations perhaps?…

irr

Then I got home and tested the Add a Stations on a brand new Hunter X Core and both worked perfectly. So the only conclusion is that the controller is failing to operate as intended. It was an Irritrol Raindial and functioning fine in every other way.

I haven’t tested the system with a new controller yet as the client is obviously reluctant to spend more money, but it seems this may be the only solution…

 

 
%d bloggers like this: